Filmreview: Illusions Perdues​

Filmreview: Illusions Perdues​

Regie: Xavier Giannoli – Speelduur: 149 minuten
Cast: Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste …
Genre: Drama – Originele taal: Frans

Illusions Perdues, geregisseerd door Xavier Giannoli, is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Honoré de Balzac. De roman, gepubliceerd tussen 1837 en 1843 en bestaande uit drie delen, vormt de basis van deze film, waarbij de focus ligt op het tweede deel. Balzacs literaire erfenis blijft tijdloos; het maakt niet uit of we ons in het verleden of het heden bevinden.

In het rustige Angoulême werkt Lucien Chardon (Benjamin Voisin) in zijn vrije tijd aan zijn passie voor poëzie. Onder de naam Lucien de Rubempré droomt hij van een weelderig leven te midden van de Parijse elite. Zijn affaire met Louise de Bargeton (Cécile de France), een kunstminnende vrouw met een welgestelde echtgenoot, wordt echter ontdekt. Om een schandaal te vermijden, besluiten Louise en Lucien naar Parijs te vertrekken. De naïeve en ambitieuze jonge dichter stort zich onbevangen in het stadsleven, maar eenmaal in de hoofdstad beseft hij dat zijn verwachtingen gebaseerd zijn op illusies.

Het tempo is opmerkelijk hoog en de film kent een zeer lange speelduur van 150 minuten. Giannoli brengt het verhaal van Balzac in de vorm van een kitscherig kostuumdrama dat helaas moeite heeft om echt van de grond te komen. Desondanks leveren de acteurs solide prestaties, waarbij de aanwezigheid van Gérard Depardieu zeker een meerwaarde biedt en Benjamin Voisin overtuigend in zijn rol zit. Wat regisseur Xavier Giannoli wel effectief naar voren brengt, is het cynische wereldbeeld van Balzac. In Illusions Perdues is iedereen bereid om alles te doen, zolang het maar geld oplevert en hun reputatie niet te veel schaadt. Illusions Perdues is best vermakelijk, maar met een tikkeltje meer lef had de film nog indrukwekkender kunnen zijn, zowel op het gebied van visuele enscenering als thematische verkenning.

Als je denkt dat Illusions Perdues​ iets voor jou is, kan ik ook Boléro van regisseur Anne Fontaine. Illusions Perdues​ is te zien op Sooner.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief