Filmreview: I, Daniel Blake

I, Daniel Blake

Regie: Ken Loach – Speelduur: 100 minuten
Cast: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy …
Genre: Drama – Originele taal: Engels

Daniel Blake mag na een hartaanval nog niet aan het werk van zijn dokter; hij moet eerst herstellen. Een sociaal werkster besluit echter dat hij wel geschikt is om terug aan het werk te gaan, waardoor zijn uitkering wordt afgekeurd. Dit leidt Daniel in een bureaucratische nachtmerrie van onbeantwoorde telefoontjes, onmogelijke eisen en heel veel online formulieren. Maar hij is niet alleen; ook alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen worden geconfronteerd met een gebrek aan sociale steun vanwege een sanctie. Uit solidariteit biedt Daniel Blake haar zijn hulp aan.

De openingsscène van I, Daniel Blake is verbijsterend: Blake is aan de telefoon met een medewerkster van de zorgverlening, die zonder enige reactie op Daniels opmerking dat hij een hartaanval heeft gehad, enkel irrelevante vragen afvuurt. Dit alles speelt zich af terwijl het scherm zwart blijft, wat de toon van de film onmiddellijk zet. De vertolkingen van beide hoofdrolspelers zijn authentiek, met een perfecte timing voor wanhoop, solidariteit en humor, die je diep raken.

I, Daniel Blake is een typische Ken Loach-film die de sociale zorgen van gewone mensen belicht. Zowel Daniel als Katie willen graag werken, maar worden tegengehouden door bureaucratie en een gebrek aan werkgelegenheid. De film bevat veel scènes die zowel een lach als een traan opwekken vanwege de rauwe realiteit die wordt geschetst. Tegenwoordig moeten veel formulieren online worden ingevuld, wat een enorme uitdaging vormt voor iemand als Daniel, die geen computer of smartphone heeft. De regels lijken soms ontworpen om mensen tegen te werken en het is schrijnend om te zien hoe iemands waardigheid kan worden ontnomen.

Ik heb I, Daniel Blake gezien op streamingdienst Sooner. Als je denkt dat I, Daniel Blake iets voor jou is, kan ik ook Winter Break van regisseur Alexander Payne  aanbevelen.


actie animatie avontuur biografie documentaire drama fantasie film Filmtrailers historisch horror komedie kortfilm maandoverzicht misdaad movies mysterie oorlog recensie romantiek scifi series thriller uitgelicht western

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief